Birkegaarden Vinimport

In Sordina

2022 Fortuna Liquida

115 kr. – udsolgt

Druer/typeRosato Frizzante på 100% Tai Rosso (Grenache Noir)
Region/LandColli Berici – Veneto, Italien
Producent/WinemakerIn Sordina / Camilla Oboe
ProduktionsmetodeØkologi. Spontangæret. Re-fermenteret på flasken. Ikke degorgeret.
Vinmark/jordbundLonigo
Flasker fremstillet
CertificeringerØko
Alkohol10,5%

Det ligner saft med røde bær blandet op med danskvand – ergo noget der virkelig slukker tørsten. I duften lette noter af lyse røde bær, med en krydret timian-mynte ting ovenpå. I munden en insisterende syre, men også den søde røde bærsaft, som dog suppleres af et krydret og ‘grønt’ udtryk, der gør, at vinen ikke bliver for ensporet. Kun 10,5% procent alkohol! Et glas der bare emmer af sol og sommer: årets første danske jordbær, hindbær og ribs. En nyklassiker ved grillen, ved bålet, i sommernatten. Man bliver bare glad i låget af denne vin. 

Druerne høstes tidligt i september med fokus på at bevare syren og friskhed i frugten – det skal ikke blive for modent. Spontangæring og en uges maceration på skallerne, som giver den flotte lyse, røde farve (Tai Rosso har tyndt skin uden så meget farve). Vinen presses og lagrer i 8 måneder, inden den flaskes med ny druemost, til at starte refermenteringen i flasken, der frembringe boblerne – på italiensk ‘Rifermentato’. Flasken degorgeres ikke, så sedimenterne fra flaskegæringen findes i flasken endnu. 2000 flasker produceret. Server den til ‘cold cuts’ og ost og hele tiden.

Tai Rosso, nogle gange Tocai Rosso, er det lokale navn for Grenache. Druen er mest kendt fra Frankrig (Rhone) og Spanien, og i Italien er det ellers kun på Sardinien den er udbredt. Men den har fået en særlig rolle i vinproduktionen i Coli Berici. Her eksperimenterer nye unge, vinmagere, med fokus på økologi og minimal intervention, med fremstilling af lyse og lette Tai Rosso, som det blandt andet også ses nogle steder i Spanien (Sierre de Gredos, Navarra). Fælles for dem er, at de fremstiller æteriske og elegante vine, ikke ulig Pinot Noir eller Nebbiolo. Druen er på den måde på vej ud af skyggen fra de mere muskuløse druer Syrah og Mourvedre, som den traditionelt er blevet blandet med i Rhone’s GSM-blandinger. Og Grenache er, ifølge eksperter, kommet for at blive, da den trives godt i det varme og tørre klima, der med klimaforandringerne er ved at overtage hele Europa. En ambivalent ‘skål’ på det!

Læs mere om In Sordina…


Minder om